MESEM TANITIM

09.08.2022 1344

Mesem DEVLET KATKISI Koşulları

  • Daha önce çeşitli eğitim ve programlarda (MTAL, İŞKUR ve MESEM) Devlet Katkısı desteğinden faydalananlar yeni eğitim kayıtlarında Devlet Katkısı desteğinden faydalanamazlar.
  • Üniversite Ön Lisans, Lisans, Doktora, Yüksek Lisans vb. mezunları Devlet Katkısı desteğinden faydalanamazlar.
  • 24.07.2023 tarihli E-19863661-10.99-80297367 sayılı ... usul esaslar yazısının Diğer Hususlar bölümü 6. Maddesi 4. Bendine istinaden devlet katkısı ödemeleri ilgili ayın yani işçiye maaş ödendikten 3 ay sonra İŞKUR fonundan okulumuz aracılığıyla işletme sahiplerine ödenir.

 

Mesem Kayıt Koşulları

Ortaokul mezunları, bütün Liselerde okuyanlar, Lise terk, Lise mezunu, Önlisans, lisans ve yüksek lisans seviyesinde olanlar yaş sınırı olmadan istedikleri meslek alanında usta öğreticisi olan bir işletmede çalışmaya başlayarak okulumuz mesleki eğitim merkezine kayıt olabilirsiniz.

Kayıt olmak için gerekli belgeler

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi
  • Eğitim durum belgesi (diploma ya da transkript ve tastikname)
  • Sözleşme (okul web sayfasından indirilecektir.)  (indirmek için TIKLAYINIZ)
  • Sağlık Raporu (Aile hekiminden mesleği yapabileceğine dair, örneği web sitemizde mevcuttur.)
  • Okul veli öğrenci kurallar sözleşmesi   (indirmek için TIKLAYINIZ)
  • Barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devletten, SGK tescil ve hizmet dökümü sayfası, barkodlu belge oluşturdan alınarak çıktı yapılacaktır.

Ustanın,

  • Ustalık belgesi ve fotokopisi
  • Usta öğreticilik belgesi ve fotokopisi
  • Güncel vergi levhası ve fotokopisi
  • Usta öğretici görevleri taahhütü        (indirmek için TIKLAYINIZ)

  

İŞYERİMDE KAÇ MESEM ÖĞRENCİSİ ÇALIŞTIRABİLİRİM?

  • Ustalık belgesi,
  • Usta Öğreticilik belgesi,
  • Güncel Vergi levhası

 Belgeleriniz varsa aşağıda belirtilen işletme belirleme komisyonu kararları doğrultusunda çalıştırabileceğiniz en fazla kursiyer sayısı belirlenir.

  1. İşyerinin genişliği (m²)
  2. İşyerinin çalışma hacmi ve kapasitesi
  3. İşyerinin hizmet sunduğu meslek alanı/dalı
  4. Daha önce kursiyer almışsa kursiyerlerin başarı yüzdesi
  5. Denetlenebilirlik seviyesi
  6. Lise seviyesindeki kursiyerlerin toplam başvurudaki oranı
  7. İş güvenliği ve sağlığı unsurları
  8. Diğer Kalite ve Verimlilik unsurları
  9. Okulumuzdaki Koordinatör Öğretmen sayısı
  10. Diğer ...
  11. Diğer ...

  

 

 

 

 

MEVCUT DURUMUNUZA GÖRE BAŞVURABİLECEĞİNİZ BAZI MESEM PROGRAMLARI

 

Ortaokul mezunları olanlar, usta öğreticisi olan bir işletmeye çalışmaya başlayarak okulumuz mesleki eğitim merkezine kayıt olarak 9. Sınıftan başlayarak haftanın 1yada2 günü okulda ders görerek diğer günler işletmede çalışarak eğitim görürler.

Liselerde okuyanlar, lise terk olanlar, usta öğreticisi olan bir işletmeye çalışmaya başlayarak okulumuz mesleki eğitim merkezine kayıt olarak mevcut ders notlarına bakılarak 9. Ya da 10.sınıftan başlayarak haftanın 1yada2 günü okulda ders görerek diğer günler işletmede çalışarak eğitim görürler.

 

Kalfalık belgesi olanlar, usta öğreticisi olan bir işletmeye çalışmaya başlayarak okulumuz mesleki eğitim merkezine kayıt olarak 12. Sınıftan başlayarak haftanın 1yada2 günü okulda ders görerek diğer günler işletmede çalışarak eğitim görürler. Lise mezunu olmaları durumunda usta öğreticisi olan bir işletmeye çalışmaya başlayarak okulumuz mesleki eğitim merkezi Ustalık Telafi programına kayıt olarak (5-7 ay) işletmede çalışarak eğitim görürler.

 

Enaz 1 gün çalışmak istediği alanda sigortası olanlar, okulumuza kalfalık belgesi almak üzere başvurarak ustalık teorik ve beceri/uygulama sınavlarına alınırlar. Sınavlardan başarılı oldukları takdirde kalfalık belgeleri verilerek, usta öğreticisi olan bir işletmeye çalışmaya başlayarak okulumuz mesleki eğitim merkezine kayıt olarak 12. Sınıftan başlayarak haftanın 1yada2 günü okulda ders görerek diğer günler işletmede çalışarak eğitim görürler.

 

Lise diploması, ön lisans diploması veya lisans diploması olanlar, usta öğreticisi olan bir işletmeye çalışmaya başlayarak okulumuz mesleki eğitim merkezine kayıt olarak Ustalık Telafi programında kayıt olduğu alanda okulumuzda yeterli öğretmen varsa haftanın 1yada2 günü okulda ders görerek, okulumuzda yeterli öğretmen yoksa çalıştıkları işletmede usta öğreticileri tarafından eğitim görerek ve işletmede çalışarak eğitim görürler.

 

Usta Öğreticilik Belgesi Almak isteyenler

Meslek lisesi diploması olanlar, işyeri açma belgesi olanlar, ustalık belgesi olanlar okulumuz mesem birimine kayıt olarak Mardin merkez yada Kızıltepe e-sınav merkezinde e-sınavda başarılı olmaları takdirde ortalama 20günlük bir süreçte usta Öğreticilik belgesi almaya hak kazanırlar.

 

Usta Öğreticilik Belgesi için gerekli belgeler

2 adet biyometrik fotoğraf

Kimlik fotokopisi

Meslek Lisesi Diploması, işyeri açma belgesi, ustalık belgesi, ön lisans diploması ya da lisans diploması belgelerinden biri

Usta öğreticilik belgesi başvuru dilekçesi (okul web adresinden indirilebilir)              (indirmek için TIKLAYINIZ)

Kayıt aşamasında yapılacak Ziraat bankası MEB ödemelerinden kalfalık, ustalık, usta öğreticilik sınav harcı ödemesi (Temmuz 2023 itibariyle 240TL’dir.)

 

Meslek lisesi harici liselerden diploması ve ustalık belgesi olanlar, belgelerinin asılları ve fotokopileriyle okulumuza başvurarak Meslek Lisesi Diploması alabilirler. (kayıtlar dönem başında yapılmakta olup, 1.dönem ve 2.dönem sonlarına doğru yılda 2defa yapılmaktadır.)

 

 

 

 

 

 

Okulumuz MESEM kapsamında yararlanabileceğiniz Kapsam ve Eğitim Türleri;

Kapsam Türleri

Okulumuz Mesem Kapsamında 10.Madde, 28b ve Diploma Telafi kapsamında eğitim verilmektedir.

Eğitim Türleri

  1. Mesleki Eğitim
  2. Mesleki Eğitim + Diploma
  3. Mesleki Eğitim + Diploma Telafi
  4. Diploma Telafi
  5. Ustalık Telafi

 

Okulumuza gelerek ayrıntılı ve sağlıklı bilgi alabilirsiniz.

 

 

Murat KURTULUŞ

Hakan ÖNEL

Koordinatör Müdür yardımcısı

Müdür

Başvuru ve diğer tüm evraklar için Tıklayınız.